SOCIALE VAARDIGHEIDSTRAININGEN (SOVA)
In het dagelijks leven kun je niet zonder sociale vaardigheden. Stichting Vechterweerd uit Zwolle helpt je deze vaardigheden te ontwikkelen. Deze trainingen zijn gericht op kinderen en jongeren die moeite hebben met het maken van vriendjes, of zich liever wat terugtrekken, het stellen van vragen moeilijk vinden of veel ruzie maken met leeftijdsgenootjes. Onze kort durende trainingen hebben als doel om kinderen de sociale vaardigheden aan te leren, waar ze direct mee de slag kunnen, zodat ze op een betere wijze contact maken met leeftijdsgenoten.
Faalangst
Faalangst komt regelmatig voor bij kinderen en jongeren. Het zorgt voor een enorme negatieve invloed op de schoolprestaties, de sociale contacten en het zelfbeeld van het kind. In veel van onze trainingen staat daarom het vergroten van het zelfvertrouwen centraal. De basis van weerbaarheid!
De angst om te falen kan zich bij kinderen en jongeren uiten in lichamelijke klachten, zoals buikpijn en aanhoudende hoofdpijn. Een kind kan zich ook terugtrekken en heel stil worden. Faalangst kent verschillende vormen.
Zo kunnen kinderen angstig zijn voor toetsen of presentaties (cognitieve faalangst), voor sociale situaties (sociale faalangst) en bij het uitvoeren van fysieke handelingen (motorische faalangst), bijvoorbeeld bij het vak gym. Tijdens de trainingen komen deze thema's terug. Denk hierbij aan het vertrouwen op jezelf, het creëren van helpende gedachten en het ervaren van je eigen kracht.
ZELFVERTROUWEN
Onderzoek heeft aangetoond dat zelfvertrouwen een positieve invloed heeft op de schoolprestaties. Meer zelfvertrouwen zorgt voor minder faalangst, oftewel de angst om te falen wordt minder bij toetsmomenten of in contacten met vriendjes. In de competentietrainingen van stichting Vechterweerd staat het zelfbeeld en het vergroten van het zelfvertrouwen daarom centraal. De lessen zijn psycho-fysiek van opzet. Dit betekent veel bewegen, met uitdagende en tot de verbeelding sprekende bewegingswerkvormen.
Stichting Vechterweerd geeft meerdere, door het Nederlands Jeugd Instituut en het Nederlands centrum Jeugdgezondheid erkende, sociale vaardigheidstrainingen aan.