shutterstock_100517332.jpg
visual-meisje.jpg
team-2017.jpg

Opleiding weerbaarheidsdocent

We durven gerust te stellen dat dit, voor iedereen die met kinderen wil werken, de meest complete opleiding tot weerbaarheidstrainer is in Nederland.

Deze opleiding van drie maanden bestaat uit `zeven bijeenkomsten en leidt cursisten op tot gecertificeerd en professioneel weerbaarheidstrainer. De opleiding wordt in samenwerking met het Weerbaarheidgilde en de WereldvanSofie verzorgd. 

Tijdens deze uitgebreide opleiding leer je verschillende weerbaarheidscursussen voor kinderen te ontwikkelen en uit te voeren, waardoor je altijd maatwerk kunt bieden. De opleiding neemt je mee langs alle facetten binnen de weerbaarheid en je specialiseert je echt in het geven van weerbaarheidslessen aan kinderen en jongeren, uniek in Nederland. Wij geven je alle handvatten die je nodig bent om weerbaarheidslessen bij jou op school, in de organisatie of praktijk zelfstandig vorm te geven.

Geen algemene cursus of standaard opleiding. Maar een kant en klaar trainingsprogramma waar je direct mee aan de slag kunt en de handvatten om deze waar nodig zelf aan te passen. De allerbeste, leukste en meest effectieve werkvormen komen dan ook in de trainingsdagen terug en bieden jou alle handvatten die je nodig hebt om het verschil te maken en kinderen te laten groeien in hun zelfvertrouwen en eigenwaarde.  Want dat is natuurlijk waar het om draait als het gaat over weerbaarheid.

Kinderen met psycho-sociale problemen vinden het vaak moeilijk hierover te praten. Daarom zijn onze weerbaarheidstrainingen gebaseerd op het inzetten van leerervaringen. Bewegen (non verbale communicatie) is voor kinderen de manier om hun gevoelens te uiten en te verwerken. Wat ze nog niet zo goed onder woorden kunnen brengen, kunnen ze vaak wel laten zien. Dit maakt echt het verschil en zorgt er uiteindelijk voor dat het geleerde beklijfd en kinderen dit ook in de praktijk kunnen brengen.

 

Na deze training:

Kun je als gecertificeerd trainer werken als weerbaarheidstrainer voor kinderen.

  • Je leert een schat aan werkvormen af te stemmen op verschillende leeftijden en psycho-fysiek te werken aan weerbaarheid. 
  • Je leert werken met bestaand lesmateriaal, ‘Wereld van Sofie®' en eigen lessen te ontwikkelen hiervoor.
  • Je leert psycho-fysieke werkvormen in te zetten ten behoeve van de eigenwaarde, het zelfbeeld en zelfvertrouwen van kinderen.
  • Je leert middels uitdagende en tot de verbeelding sprekende bewegingswerkvormen en samenwerkingsvormen de groepsdynamiek in klassen te verbeteren.het aanspreekpunt voor en over weerbaarheid in Nederland.
  • Je hebt kennis van de basisbeginselen op het vlak van voor jezelf opkomen en psycho sociale weerbaarheid.
  • We durven gerust te stellen dat dit, voor iedereen die met kinderen wil werken, de meest complete opleiding tot weerbaarheidstrainer is in Nederland.Je leert de belangrijkste basiselementen van een weerbaarheidstraining.

De opleiding bestaat uit zeven cursusdagen, verdeeld over twee a drie maanden. 

 

Modules

Dag 1: 
Inzicht in weerbaarheid
Psycho-fysiek werken
Onderzoek naar weerbaarheid
Rol van jou als trainer
De eerste les vormgeven
Houding en Uitstraling

Dag 2:
Framing / taligheid van de trainer
Inzetten op eigenwaarde en zelfvertrouwen
Pedagogiek binnen weerbaarheid
Massage werkvormen
Ja, nee, twijfel gevoel binnen weerbaarheidstrainingen
Werkvormen omtrent het onderwerp hulp vragen /geven

Dag 3:
Stoei werkvormen binnen weerbaarheid
Plankjes les
Rationeel Emotive Therapie in weerbaarheid
Individuele weerbaarheidstrainingen verzorgen
Boksen en weerbaarheid

Dag 4:
Didactische opbouw trainingen
Fasen van groepsdynamica in weerbaarheid
Groepsdynamische weerbaarheidstrainingen
Samenwerkingsvormen binnen weerbaarheid
Vertrouwenswerkvormen binnen weerbaarheid

Dag 5:
Pedagogisch kompas
Ouderbetrokkenheid
Systemisch werken
Afsluitende lessen
Een eigen praktijk

Dag 6:
Intercultureel werken
Kortdurende interventies
Inzetten op reflectie en bewustwording
Eigen werkvormen

Dag 7:
Spelagogiek
Examinering eigen lessen
Diplomering

 

Trainingsdata 2024:

Op woensdag 18 september 2024 start de opleiding tot weerbaarheidstrainer weer in Zwolle. De hieropvolgende cursusdata zijn: 2 oktober, 9 oktober, 23 oktober, 6 november, 13 november en 27 november. Inschrijven voor deze opleiding

IMG_7134.jpg

 

De opleiding is bestemd voor iedereen die werkt in het onderwijs of welzijnssector en die affiniteit heeft met de onderwerpen weerbaarheid, groepsdynamica, psycho-sociale weerbaarheid en kinderen.

 

Voor iedereen die het geweldig lijkt om:  

  • Aan kinderen van 5 tot en met 12 jaar oud weerbaarheidstrainingen te geven.  
  • Doormiddel van uitdagende bewegingswerkvormen stevig in te zetten op de groepsdynamiek in klassen. 
  • Psycho-fysiek in te steken op de weerbaarheid bij kinderen en jongeren.

 

Investering

De kosten voor 'opleiding weerbaarheidstrainer' bedragen € 1475. Deze opleiding is vrijgesteld van Btw. Werkmappen, Koffie/thee, trainingsmateriaal zijn inbegrepen.

 

Validering

De Wereld van Sofie voldoet volgens de Registercommissie aan de gestelde kwaliteitseisen en worden relevant geacht voor leraren. Onze opleidingen en cursussen zijn gevalideerd door registerleraar met 58 registeruren en zijn vrijgesteld van BTW.

 

Certificaat

Na het volgen van deze training krijgt u een certificaat met vermelding van de gevolgde inhoud en studielast. 

 

Locatie

Zwolle

 

Meer informatie

Deze fantastische opleiding wordt vanaf september 2021 aangeboden vanuit het Weerbaarheidgilde in samenwerking met de WereldvanSofie, het aanspreekpunt voor en over weerbaarheid in Nederland. Neem een kijkje op de website www.wereldvansofie.nl voor meer informatie.